Kam letos

24. ŠTUDENTSKA DELOVNA BRIGADA

MUTA


 

14. 7. 2023 – 20. 7. 2023 

Letos se s 24. izvedbo Študentske delovne brigade, ki je med drugim s svojo odločnostjo in študentskim optimizmom hitro postala največji mladinski prostovoljni projekt v Sloveniji, odpravljamo v pokrajino, ki smo jo v preteklosti že nekajkrat obiskali. Posledice bodo vidne tokrat v pokrajini Koroški, natančneje, v občini Muta. Muta je obcestno naselje z dvema jedroma. Spodnja Muta leži blizu izliva (Mučke/Mutske) Bistrice v Dravo, Zgornja Muta na robu terase Mučkega polja in ob cesti proti Gortini. Kraj je dobil ime po mitnici, ki je bila omenjena leta 1192 na križišču cest med Koroško, Štajersko in Mislinjsko dolino.

Vstopamo v 24. leto Študentske delovne brigade, največjega humanitarnega projekta Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Idejni vodja Zoran Kačičnik, ki nam še vedno pomaga in je tako rekoč desna roka pri organizaciji, se je leta 1999 po potresu v Bovcu odločil, da bo nabral ekipo pridnih študentov in odšel domačinom prostovoljno pomagat. Od takrat naprej vsako leto nesebično pomagamo občinam, ki tako ali drugače potrebujejo pomoč.

Vsako leto izberemo kraj na podlagi posledic naravnih katastrof, demografske in socialne ogroženosti ter seveda pripravljenosti občine za sodelovanje. V vseh teh letih smo občino dobili brez problema, opažamo pa tudi, da je projekt postal prepoznaven po vsej Sloveniji in da nam ljudje čedalje bolj zaupajo, kar kaže povečano število zainteresiranih občin in obiskov medijev. Tako smo se letos odločili za kraj na Koroškem, kjer bomo pustili posledice. Brigada se bo 6 dni odvijala v kraju Muta.

Občina Muta leži v osrednji Dravski dolini na severovzhodnem delu Slovenije, vpeta je med reko Dravo na jugu in slovensko-avstrijsko mejo na severu. Obsega dve geografsko - gospodarski enoti: dolino ob reki Dravi s tersami in ravninskim svetom do vznožnih obronkov hribovitega zaledja in hriboviti svet vzdolž državne meje. Muta leži v predalpskem svetu, ki ima bogato floro in razmeroma obilo površinskih voda. Središče občine je trg Zgornja Muta, gručasto naselje na dvignjeni naselbini ob glavni cesti Dravograd – Maribor, ki posebej lepo izstopa na zahodni strani. Tukaj je tudi upravno središče z županstvom, krajevnim uradom, šolo, knjižnico, banko, pošto, župnijskim uradom, zdravstvenim domom, trgovinami in drugimi ustanovami.

Z objavljenim imenom letošnje destinacije Študentske delovne brigade pa se odpirajo tudi prijave!

Postani študent brigadir tudi ti!

Prijava

Kontakt

Študentska organizacija Univerze v Mariboru,
Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja študentov ŠOUM

Gosposvetska cesta 83,
2000 Maribor

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Telefon: 02 228 56 00

Vodja projekta (Uroš Vozlič): 031 412 010

© 2022 | Izdelava: Spletna agencija Si-TEAM