Kam letos

23. ŠDB Ormož

18. 7. 2022 – 25. 7. 2022

 

Letos se s 23. izvedbo Študentske delovne brigade, ki je med drugim s svojo odločnostjo in študentskim optimizmom hitro postala največji mladinski prostovoljni projekt v Sloveniji, odpravljamo v pokrajino, ki jo v naši zgodovini še nismo obiskali. Posledice bomo pustili v Prlekiji, bolj natančno v občini Ormož. Kraj leži ob reki Dravi, ki na jugu meji s sosednjo Hrvaško. Ormož se postavlja predvsem s tremi izrednimi dobrinami: z vinom, neokrnjeno naravo in pristnimi ljudmi. To pa se združi v vinsko kulturo, kulinariko in običaje.

Vstopamo v 23. leto Študentske delovne brigade, največjega humanitarnega projekta Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Idejni vodja Zoran Kačičnik, ki nam še vedno pomaga in je tako rekoč desna roka pri organizaciji, se je leta 1999 po potresu v Bovcu odločil, da bo nabral ekipo pridnih študentov in odšel domačinom prostovoljno pomagat. Od takrat naprej vsako leto nesebično pomagamo občinam, ki tako ali drugače potrebujejo pomoč. 

Vsako leto izberemo kraj na podlagi posledic naravnih katastrof, demografske in socialne ogroženosti ter seveda pripravljenosti občine za sodelovanje. V vseh teh letih smo občino dobili brez problema, opažamo pa tudi, da je projekt postal prepoznaven po vsej Sloveniji in da nam ljudje čedalje bolj zaupajo, kar kaže povečano število zainteresiranih občin in obiskov medijev. Tako smo se letos odločili za kraj v Prlekiji, v katerem bomo pustili posledice. Tako bomo 8 dni pomagali v Ormožu.

Ormož leži v severovzhodnem delu Slovenije z nižinsko in gričevnato pokrajino. Prazgodovinska arheološka najdbišča uvrščajo območje med pomembne zgodovinske kraje. Zagotovo pa si kraj zasluži obisk zaradi lepo urejene graščine, parka, cerkve, turističnih in kolesarskih poti, lokalne muzejske zbirke in bogate kulinarike. Posebnost kraju dajejo nasadi vinske trte, kjer uspeva najkakovostnejšo vino. Kulinarične ponudnike in turistične nastanitve povezuje ormoška vinska turistična cesta, ponudba raznih kakovostnih produktov s prleško zgodbo pa se povezuje pod skupno blagovno znamko Jeruzalem Slovenija.

Z objavljenim imenom letošnje destinacije Študentske delovne brigade pa se odpirajo tudi prijave!

Postani študent brigadir tudi ti!

 

Prijava

Kontakt

Študentska organizacija Univerze v Mariboru,
Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja študentov ŠOUM

Gosposvetska cesta 83,
2000 Maribor

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Telefon: 02 228 56 00

Vodja projekta (Uroš Vozlič): 031 412 010

© 2022 | Izdelava: Spletna agencija Si-TEAM