O projektu

ŠTUDENTSKA DELOVNA BRIGADA

Študentska delovna brigada je s svojo 22. letno zgodovino največji prostovoljni projekt Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM). Leta 1999 je idejni vodja projekta Zoran Kačičnik prvič zbral ekipo študentov, ki so bili pripravljeni prostovoljno pomagati pomoči potrebnim. Od tistega časa se je razvila tradicija Študentske delovne brigade, ko vsako leto nudimo pomoč prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče ali pa so demografsko ogroženi. V 22. letih smo odstranjevali posledice potresa, plazu, obnavljali smo turistične in tovorne poti, čistili in urejali jaške, krajevne vodnjake, vhode in notranjosti rudnikov, obnavljali smo krajevne znamenitosti, razgledne stolpe, pleskali ograje, mostove in mnogo drugega.

Namen Študentske delovne brigade je v prvi vrsti pomoč pomoči potrebnim, spodbujanje solidarnosti med študenti in seveda tudi druženje in sklepanje prijateljstev, ki trajajo še dolgo po zaključku študija. Poleg trdega dela tako združujemo še zabavo, spoznavanje Slovenije in njenih prelepih krajev, skritih lepot in raznolikih običajev.

 

DELOVNI DAN

Delovni dan se prične z budnico ob rani sedmi uri zjutraj. Sledi ena ura časa za umivanje, zajtrkovanje in pripravo na delo. Na Študentski delovni brigadi smo razdeljeni v skupine, ki delujejo na različnih deloviščih. Vsaka skupina ima svojega vodjo, ki je zadolžen za organizacijo in nemoten potek dela. Okoli osme ure je tako že vsaka skupina na svojem delovišču, ki traja vse do treh popoldan. Sledi kosilo in popoldanske aktivnosti, ki navadno vključujejo druženje z domačini, športne in družabne igre, ogledi krajevnih znamenitosti in spoznavanje kulturne dediščine okoliških krajev. Na deloviščih se dela vseh 9 dni, zadnji dan pa je namenjen pospravljanju tabora in pripravi odhoda domov. Vsako leto kampiramo v šotorih na prostem, izven urbanih naselij.

Eden od brigadirjev je vsak dan zadolžen za pomoč v kuhinji (pomoč pri pomivanju posode, pripravi malice, pomoč pri pripravi kosila in večerje, čiščenje tabora).

Vsi študentje, ki smo se udeležili Študentske delovne brigade, lahko povemo, da se vsako leto z veseljem znova vračamo. Študentje, ki se udeležujemo tega projekta se zavedamo pomena prostovoljnega dela in medsebojnega nudenja pomoči. V desetdnevnem druženju se človek začne zavedati pomena timskega dela, odgovornosti do drugih in solidarnosti. 

 

24

Brigad

1.143

Brigadirjev

138

Delovišč

62.442

Prost. ur

 

Ekipa RTV Slovenija je ob svetovnemu dnevu prostovoljstva o našem projektu naredila dokumentarni film.

Pri RTV Slovenija so o projektu zapisali: "Za študente je to čas spoznavanja vrednot kot so prijateljstvo, spoštovanje, prostovoljstvo, delo v timu in čas, v katerem kot generacija pustijo svoj pečat z lastnim delom. Hkrati je brigada antiteza potrošniške družbe in egoizma."

Oglej si dokumentarni film

Kontakt

Študentska organizacija Univerze v Mariboru,
Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja študentov ŠOUM

Gosposvetska cesta 83,
2000 Maribor

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Telefon: 02 228 56 00

Vodja projekta (Uroš Vozlič): 031 412 010

© 2022 | Izdelava: Spletna agencija Si-TEAM